Noțiunea website desemnează o grupă de pagini web multimedia (conținând texte, imagini fixe, animații ș.a.), accesibile pe Internet în principiu orișicui, de obicei pe o temă anume, și care sunt conectate între ele prin așa-numite hiperlinkuri. – sursa https://ro.wikipedia.org/wiki/Site_web
Cu alte vorbe un website este un ansamblu de fişiere interconectate. Interconectarea dintre fiesiere este facuta intr-un mod special si devine o entitate unica in reteaua de website-uri, cunoscut sub popularul nume de internet.
Primele website-uri erau constituite din texte si linkuri, astazi website-urile sunt mult mai complexe acestea continand atat link-uri si texte cat si imagini si animatii, toate acestea fiind stilizate astfel incat utilizatorul sa aiba o experienta cat mai placuta .
Website-uri se pot categorisii infunctie de mai multi factori, unul dintre cei mai importanti factori este complexitatea website-urilor. Astfel in functie de complexitate avem urmatoarele tipuri de website-uri: website de prezentare, forumuri, bloguri, portaluri online, magazine online, website-uri de management tip erp, etc.
Structura unui website
Cel mai simplu website este website-ul de promovare, si in continuare vom vorbi despre structura acestuia. Orice website are o pagina inceput numita si pagina principala, aceasta reprezinta prima pagina. Structura unui website este pe modelul arborescent, dintr-o pagina tata pleaca mai multe paginii fii, aceste pagini fii pot avea la randul lor paginii fii. Pagina principala este pagina tata care de obicei contine toate informatile relevante, paginile secundare sunt paginile fiu acestea contin informatii specifice si detaliate.
Tehnologii folosite in realizarea unui website
De cele mai multe ori website-urile sunt realizate cu ajutorul tehnologiilor HTML, CSS si Javascript. Website-urile complexe care contin functionalitati pot fi realizate intr-o multitudine de tehnologii precum : PHP, Java, .Net, Ruby, Python etc.
Exista si website-uri cu management de continut, acestea devin tot mai populare. Cea mai cunoscuta platforma de realizat website-uri cu management de continut este WordPress. Avantajul acestui tip de website este faptul ca, continutul poate fii editat fara ca cel care editeaza sa aiba cunostinte tehnice.