Skip to main content

Conceptul de gadget controlat vocal reprezinta un tip de serviciu inteligent de recunoastere a vocii si de intelegere a unui limbaj, ce poate fi utilizat in viata de zi cu zi.
Unele dispozitive au ajuns sa fie mai mult decat un simplu asistent vocal, iar pe viitor se anunta numeroase procedee de perfectionare si extindere a tipului de serviciu oferit.
Majoritatea sistemelor de control vocal sunt compatibile cu diferite gadgeturi, putand controla dispozitivele din propria casa precum temperatura, luminozitate, muzica, televizorul, usile, s.a. In acest fel, locuinta va deveni deveni una de tip smart.
Alexa Voice Service de la compania Amazon, lansat in anul 2014, a fost proiectat pentru a imita conversatiile reale, de zi cu zi. Astfel, comezile vocale oferite de Alexa, pentru boxa Amazon Echo, dar nu numai, a cucerit pasionatii de tehnologie din toata lumea.

Alexa Voice Service – ce reprezinta?

Alexa Voice Service este un sistem imbunatatit incontinuu, iar teoretic acest serviciu ar trebui sa reprezinte o sursa de informatii de incredere. Pentru orice intrebare adresata, Alexa are cate un raspuns, iar in momentul in care se afla intr-o incurcatura, va oferi un raspuns sarcastic sau amuzant.
Aceasta voce feminina este intotdeauna disponibila pentru a veni in ajutorul celor care au dispozitive Echo, Amazon Fire TV sau un difuzor activat de Alexa.
Denumirea de “Alexa” este una generica, insa daca numele corespunde cu cel al unei alte persoane, este posibil sa fie modificata in “Amazon” sau “Echo”. Asadar, s-a dorit gasirea unui nume mai deosebit, pentru a nu trezi fara intentie dispozitivul.
Pentru a gasi denumirea potrivita acestui serviciu, specialistii au efectuat mai multe testari. Astfel, a fost ales numele de Alexa, deoarece contine sunetul special “X”, iar riscul de a fi confundat cu alte cuvinte utilizate zilnic este destul de redus. Deasmenea, este un nume de utilizare internationala si usor de pronuntat in diferite limbi.
Prima perioada de timp in care a fost lansat acest asistent vocal, procentajul de a fi predispus la erori era unul destul de mare. Pe parcus, Amazon a sustinut faptul ca Alexa a fost imbunatatita permanent si va evolua tot mai mult, iar ratele de eroare au scazut considerabil. In acest sens, eforturile echipei de specialisti pentru a imbunatati sistemul de recunoastere vocale, au avut rezultatele scontate.
Mai mult decat atat, in cadrul unui eveniment recent, firma a anuntat ca pregateste noi produse care vor fi compatibile cu Alexa. Printre aceste produse se numara casti, ceas, ochelari inteligenti, inel inteligent, inclusiv un brad de Craciun inteligent compatibil cu Alexa.

Succesul acestor dispozitive – in cifre

Serviciul oferit de Alexa este disponibil in 15 limbi si aproximativ 80 de tari, iar pentru moment sunt intalnite o varietate de sarcini destul de complexe. Studii realizate de specialisti in domeniu, indica faptul ca pana in anul 2021, pana la jumatate din cautarile efectuate se vor realiza prin intermediul serviciului vocal.
Alexa are peste 100.000 de abilitati, in comparatie cu anii precedenti. Aceste abilitati vin in ajutorul activitatilor zilnice, intreprinse de orice persoana. Procesul de perfectionare a recunoasterii vocale pentru asistentului vocal, este unul necesar pentru cei care utilizeaza serviciul. Acest lucru se datoreaza si faptului ca utilizatorii incep sa foloseasca un numar de sarcini tot mai mare a acestui serviciu.
Firma Amazon a informat faptul ca in luna ianuarie s-au vandut peste 100 milioane aparate incorporate Alexa. Dintre acestea, aproximativ 85.000 de produse terte, de la masini de spalat la televizoare si multe alte produse nou lansate.

Cum au ajuns sa domine piata acestui tip de serviciu?

Amazon si dezvoltatorii sai au reusit sa realizeze faptul ca Alexa sa fie capabila sa ofere un raspuns activ la aproape fiecare aspect al vietii cotidiene.
Alexa a ajuns sa domine piata americana, situandu-se peste competitie. In prezent, un numar tot mai mare de oameni detin un difuzor inteligent, mai exact un sfert din adultii din SUA. Insa, la nivel global lucrurile stau diferit, in sensul ca Google Home are o cota de piata mai mare.
In ceea ce priveste sectiunea de inteligenta artificiala, unul dintre oamenii de stiinta de la Amazon a sustinut faptul ca au identificat patru domenii pe care vor pune accent. Asadar, acestia se vor focusa asupra recunoasterii in mod automat a limbajului vorbit, respectiv conversia audio transmisa, modul de intelegere cat mai rapid a limbajului natural, recunoasterea instanta a comenzii vocale de trezire a dispozitivului, precum si sinteza text-vorbire.
Mai mult, au fost sesizate reduceri de pana la patru ori, in erorile de recunoastere. Deasemenea, specialistii au observat ca s-a redus cu pana la 80% decalajul dintre vorbirea umana si cea a asistentului vocal.
In aceasta situatie, se poate afirma faptul ca populatia nu stia la ce sa se astepte de la Alexa, in urma cu doar cativa ani.

Alexa va putea oferi servicii medicale?

Prin dezvoltarea tehnologiei, autoritatile din Anglia doresc sa implementeze un sistem care sa includa o gama larga de servicii, de care sa poata beneficia fiecare persoana.
In viitorul apropiat, se poate confirma faptul ca Alexa va putea oferi inclusiv sfaturi medicale. Acest lucru se datoreaza unui parteneriat incheiat cu Sistemul National de Sanatate din Anglia. In acest sens, autoritatile vor sa incurajere faptul ca fiecare persoana sa aiba grija mai mare de sanatate.
Tehnologia aceasta le va oferi utilizatorilor posibilitatea de a accesa in doar cateva secunde informatii medicale, prin intermediul unor comenzi vocale. Serviciul profesional va fi verificat, in prealabil, de acest sistem de sanatate.
Algoritmul folosit de specialistii de la Amazon, va putea raspunde unor intrebari frecvente precum: Alexa, cum se trateaza o gripa? Alexa, care sunt simptomele faringitei?
Acest parteneriat isi propune sa duca la simplificarea anumitor proceduri, oferind posibilitatea ca oamenii sa ia o serie de masuri inainte de a apela la serviciile unui specialist. Specialistii vor realiza anumite studii independente pentru a se asigura ca sfaturile medicale oferite vor fi clare si sigure pentru populatie.

TGADesign

TGA Design este o agenție digitală inovatoare specializată în dezvoltarea de soluții digitale personalizate. Echipa se concentrează pe dezvoltarea website-urilor, aplicațiilor web, design grafic și optimizări SEO, având ca obiectiv excelența și inovația. Printre serviciile oferite se numără crearea de site-uri web și magazine online, branding, consultanță digitală, marketing digital și dezvoltarea de aplicații web. Cu o abordare unică și orientată spre viitor, TGA Design își propune să transforme și să îmbunătățească mediul digital prin soluții inovatoare, adaptate nevoilor fiecărui client.

Leave a Reply